Çorap ayağı yalıtır, yumuşaklık sağlar, bot ve ayak arasındaki sürtünmeyi azaltır. Yün veya sentetik malzemelerden imal ediliş çoraplar bu işlevleri yerine getirebilir. Pamuklu kumaşlar su çeker, incelir, ayağınıza yapışır, derinizi yumuşatır ve su toplamasına yol açar. Çoraplar, terlemeyle oluşan nemi de çekmelidir. Sentetik çorap malzemeleri yünden daha çabuk kuruduğu için daha çok avantaj sağlar.
Soğuk iklimlerde veya ekspedisyonlarda iki çorap katı arasında nefes almayan (Su buharını geçirmeyen-vapor barrier liner olarak da bilinir.) astar çoraplar giyilebilir. Buhar geçirmeyen çorapların en belirgin dezavantajı, içe giyilen çorapların teri emmemesini engellemeleridir. Sonuç olarak, daha kalın olan dış çoraplarınız kuru kalıyorsa, bu kabul edilir. Diğer yandan ıslak zeminlerde veya batak karda ayakların sırılsıklam olacağı dikkate alındığında, bu çorabın yaratacağı bir miktar nem tercihinizi etkilemeyebilir. Ancak ayaklar uzun süre içten nemli kalırsa " ıslak ayak" veya " süper ayağı" olarak bilinen ciddi hastalık ortaya çıkabilir. Bu tür çoraplar kullanılıyorsa, her gün en az bir defa ayaklar tamamen kurutulmalıdır.
Botların içine kullanılan tabanlıklar, fazladan yalıtım ve yumuşaklık sağlar. Sentetik tabanlıklar; su geçirmeyen, ıslanınca deforme olmayan ve ayağın havalanmasını sağlayan gevşek bir yapıya sahiptir. Keçe, deri veya koyun derisinden yapılan tabanlıklar nemi çeker ve botlar kurutulurken çıkarılmaları gerekir.
TOZLUKLAR
Tozluklar pantolon paçası ve bot arasındaki boşluğu kapatmaya yarar. Yağmur, çiy, çamur ve kar; pantolon paçasının, çorap ve botların ıslanmasına neden olduğu için hem yazın hem de kışın tozluk kullanılabilir.
Botun üzerinden 12 ila 15 cm yükselen kısa tozluklar, yazın eski ve taneleşmiş karın veya toz-toprağın bota girmesini önlemek için uygundur. Ancak kış mevsimindeki derin kar, dize kadar çıkan standart tozluk gerektirir.
Tozluğun botu kapatan kısmı su geçirmeyen bir maddeyle işlenmiş, ağır kullanıma uygun bir kumaştan yapılmış olmalıdır. Kaliteli, yüksek performanslı tozluklar kumaşın iç kısmında ayrıca su geçirmez/soluyabilen bir katman içerir. Bacağın alt kısmını kaplayan kumaş, su geçirmez/soluyabilir bir kumaştan imal edilmeli ve nemin atılmasına izin verilmelidir. Tozluklar, genellikle çıt-çıt veya fermuarla bağlanır ve soğuk iklimlerde en kolay çıt-çıtlı sistem kullanılır. Fermuarlı tozluk alınacaksa fermuarın kalın ve iri dişli olmasına dikkat edilmelidir.. Fermuarın üzerine kapanan çıt-çıtlı bir parça, fermuarı korur ve fermuar bozulsa da, tozluğu kapalı ve çalışır halde tutabilir.
Tozluğun üst kısmındaki sıkma ipi, tozluğun aşağı kaymasını engeller. Diz altını darlık yapmadan iyice saran bir tozluk sayesinde kramponların sivri uçlarının tozluğa takılması engellenebilir.
Tozluğun botu çepeçevre ve sıkıca sarması, özellikle karda iz açarak inerken tozluğa alttan kar girmesini önlemek bakımından önemlidir. Tozluğun bota sıkıca oturması için ayakaltından bir kayış geçer. Tozluğun kullanımı süresince kayış aşınacağı için, tozluk satın alırken kayışları kolayca değişebilen türleri tercih edin. Neoprene ve sentetik deri kayışlar karda iyi dayanırken, kayada kolayca aşınır. Kalın ip türleri kayada daha iyi dayanırlar, ancak bunların da kar toplama gibi olumsuz yanı vardır.