Uluslararası Jeofizik Bilgi Merkezi (National Geophysical Data Center)'nin dünya üzerindeki manyetik sapma açıları üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda 2005 yılında bir harita yayınlamışlardır. Bu harita üzerinde kırmızı çizgiler (pozitif değerler) doğuya sapma açısı olduğu yerleri, mavi çizgiler (negatif değerler) batıya sapma açısı olduğu yerleri ve yeşil çizgilerde sapma açısının olmadığı yerleri göstermektedir. Haritaları büyütmek için üzerlerine tıklayınız.
Manyetik kutbun sürekli hareket halinde olmasından dolayı manyetik sapma değerleri de sürekli değişmektedir. Aşağıdaki haritada bir yılda açıların dakika cinsinden dünya üzerindeki değişimleri verilmiştir. Kırmızı çizgiler manyetik sapma açısının daha doğuya, mavi çizgiler daha batıya gittiği yerleri göstermektedir. Yeşil çizgilerin olduğu yerlerde ise manyetik sapma açısı değişmemektedir.
Ülkemizde manyetik sapma açısı çok büyük değildir. Ortalama 4° Doğuya sapma vardır. Ülkemizde ki bazı merkezlerde manyetik sapma açıları şöyledir:
İzmir: 4° 0' E
İstanbul: 4° 31' E
Ankara: 4° 47' E
Adana: 4° 31' E
Trabzon: 5° 32' E
Dünya'da herhangi bir yerin manyetik sapma açısını öğrenmek için aşağıdaki adresten faydalanabilirsiniz.
http://www.ngdc.noaa.gov/geomagmodels/struts/calcDeclination