NAPOLYON YÖNTEMİ
Genişliğini ölçmek istediğiniz derenin kenarında dururken başınız çeneniz göğsünüze gelecek şekilde durulur ve eliniz yere paralel olacak şekilde alnınıza koyulur. Eliniz kenarı karşı kıyıda görünecek şekilde aşağı veya yukarı hareket ettirilir. Bu durumdayken elinizin eğimi bozulmadan ve pozisyonunuz değiştirilmeden 90 derece sağa dönülür. Elinizin bulunduğunuz kıyıda gösterdiği nokta ile bulunduğunuz nokta arasındaki uzaklık nehrin genişliğine eşittir. Yöntemin Napolyon metodu adını alması bu yöntemi Napolyon'un kullanmasıdır ve Napolyon bu metodu kullanırken şapkasını kullanırdı. Eliniz yerine şapka da kullanılabilir.
KAZIK YÖNTEMİ
Nehrin karşısında bir A noktası belirlenir (örn. bir kaya veya taş). Bu noktanın karşısındaki yani bulunduğunuz kıyıdaki nokta B noktası olarak belirlenir ve buraya bir kazık dikilir(bir sopa veya bir taş). AB doğrultusuna dik olarak kıyı boyunca yürünür. Belirli bir mesafe yüründükten sonra(örn. 20 adım) bir noktada durulur ve buraya da bir kazık dikilir. Bu noktaya C noktası denildikten sonra önceki yürüdüğünüz mesafe kadar yürünür. Aynı mesafeyi yürüdükten sonra geldiğiniz noktaya D noktası denilir ve buraya da bir kazık dikilir. Daha sonra BD doğrultusuna dik olarak yürünür. A ve C noktasını aynı düzlemde gördüğünüz yerde durulur. Bu nokta E noktası olarak adlandırılırsa D ve E arasındaki mesafe bize A ve B arasındaki mesafeyi yani nehrin genişliğini verir.
PUSULA YÖNTEMİ
Nehrin kıyısında bir noktada durulur ve buraya B noktası denilir. Bu noktanın tahmini olarak nehrin karşı kıyısında bir nokta (örn. bir kaya veya taş) belirlenir ve buna A noktası denilir. Pusulayı pusulanın tabanındaki gideceğiniz yönü gösteren ok karşı kıyıdaki A noktasını gösterecek şekilde tutulur. Pusulanın gövdesini pusula iğnesi oryantiring okunun (pusula gövdesindeki sabit kuzey oku) üzerine gelinceye kadar çevrilir. Pusula iğnesinin kuzeyi gösteren ucu N'yi (kuzeyi) göstermelidir. Dereceye bakılır (örn. 120 derece). Dereceye 45 derece eklenir (165 derece).
Pusulanın tabanındaki gideceğiniz yönü gösteren ok A' ya dönük olarak nehir oyuncu yürünür. Puslanın iğnesinin kuzey ucu ile oryantiring oku (pusula gövdesindeki sabit ok) çakıştığında durulur ve bu noktaya da C noktası denilir.CB arasındaki mesafe nehrin genişliğine eşittir.
DALGALANDIRMA YÖNTEMİ
Nehrin kıyısında dururken nehrin tam kenarına (sizin bulunduğunuz kıyıdaki) bir taş atılır. Atılan taş su yüzeyinde dalgalar oluşturacaktır. İlk halkanın nehrin karşı kıyısına ulaşması anında, dalganın iki ucundan birinin sizin bulunduğunuz kıyıda nereye değdiği tahmini olarak saptanır. Halka aslında yarım daire olduğu için, bu yarım dairenin yarıçapı nehrin enini verecektir. Bu durumda bulunduğunuz noktadan uçlardan birinin kıyıda değdiği noktaya olan uzaklığı nehrin genişliğidir.
BİR GÖLÜN GENİŞLİĞİNİN BULUNMASI

Genişliğini bulmak istediğiniz bir gölün karşılıklı iki ucu A ve B noktaları olarak belirlenir ve buralara iki sopa veya kazık dikilir. Daha sonra gölün dışında gelişi güzel iki nokta seçilerek A noktasının yakınında olana D noktası B noktasının yakınında olan noktaya da C noktası denilir ve bu noktalara da kazık veya sopa dikilir. C noktasından A noktasına yürürken D noktasından B noktasına bakılır; ve yürüyen kişi BD doğrultusu üzerindeyse durulur. Bu noktaya da E noktası denilir. Üçgende benzerlik teoreminden yararlanarak AB uzunluğu bulunur: CD/AB=CE/AE=DE/EB AB uzunluğu bize gölün genişliğini verir.
