Kişisel telsizler, Amerikan FRS (Aile Radyo Servisi) ve başka ülkelerdeki lisanssız hizmetler nedeniyle popüler olmuştur. Düşük maliyetli olmaları nedeniyle oyuncak olarak da kullanılan FRS telsizleri aynı zamanda iş ve kişisel kullanım için uygun donanıma sahiptirler. Lisanssız telsizlerin kullanımının dezavantajı ise lisanslı telsiz kullanıcılarının hatlarında müdahalelere neden olmalarıdır.
Kişisel telsizlerin kullanımı sıkı bir şekilde kurallara bağlanmıştır. Örneğin birkaç istisna hariç sabit anten kullanımı gereklidir ve modifiye edilmiş radyo kullanımı yasaktır.
Çoğu kişisel telsiz UHF yayınına uygun üretilir. Bir radyoda olması gereken kanal değiştirme düğmesi, diğer ayar düğmeleri ve kısa, sabit bir anteni olacak şekilde tasarlanmışlardır. Çoğu telsiz ağır, parlak renkli plastikten yapılır. Kimi daha pahalı telsizlerinse sağlamlaştırılmış metal yada plastik kasaları vardır.
Kişisel telsizler genellikle telsize uygun yayın dahilindeki tüm kanallara kolayca ulaşabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Günümüzde birçok elektronik mağazasında bulunabilecek telsizlerin fiyatı 100-200 YTL arasında, kapsama alanı ise modelden modele 3-10 kilometre arasında değişir; ancak bu mesafeyi etkileyen belli başlı saha koşulları da vardır:
-Kullanım alanı açık arazi ise belirtilen mesafede kullanım sağlanır.
-Coğrafi koşullar (tepe, dağ), binaların yüksekliği ve yapısı (metal konstrüksiyon gibi) kapsama alanını büyük ölçüde daraltır.
-Kullanıcılar deniz üzerindeyse (örneğin iki balıkçı) kapsama alanı genişler.